Vuurdoop voor Handbal Combinatie Zeeland

HEINKENSZAND – De vrouwen van Handbal Combinatie Zeeland spelen zondagmiddag de eerste officiële wedstrijd in hun bestaan. Ook voor de mannen van Orion gaat de handbalcompetitie zondag van start. Mede-hoofdklasser Delta Sport begint pas op 8 oktober.

Bron: Menno Kole 

Het nieuwe vrouwenteam is een samenwerking tussen EMM/Olympus, Delta Sport en Orion en zal uitkomen in de eerste klasse. Middelburg, Zierikzee en Heinkenszand zullen om beurten als thuisbasis fungeren.

De kersverse trainer Rene van Luijk is tevreden over de voorbereiding op het seizoen, maar stelt als doel handhaving in de eerst klasse. ,,Mijn policy is dat we uit moeten gaan van onze eigen kracht en ons eigen spel moeten spelen. Ik heb er wel vertrouwen in dat we daarmee hoog kunnen eindigen, maar we moeten wel realistisch zijn. We zijn als team nieuw en zijn nog niet volledig op elkaar ingespeeld. We hebben wel goede en vooral leerzame oefenwedstrijden gespeeld tegen vrijwel alleen maar hoofdklassers. Ik ben dan ook voorzichtig optimistisch, maar de eerste wedstrijden zijn nederlagen in principe nog ingecalculeerd. We treffen ook direct een aantal sterke tegenstanders, waarvan we verwachten dat zij bovenin mee zullen draaien. Qua prestaties richt ik me in eerste instantie op de mindere goden en de tweede helft van het seizoen.’’

De selectie waarmee hij zijn doel wil bereiken is volgens Van Luijk een mooie melange van speelsters van de verschillende verenigingen. ,,Aan de teambuilding zal het in ieder geval niet liggen, die was prima tijdens de voorbereiding. Daarnaast beschikken we over een tweede team en een juniorenteam waar we eventueel vanuit door kunnen schuiven. Maar het inpassen van de jeugd zal wel met beleid gebeuren, zeker omdat we nu over een mooie brede selectie beschikken.”

Van Luijk heeft nog wel een oproep voor de Zeeuwse handballiefhebbers. ,,Natuurlijk zijn ze zondag allemaal welkom als supporter, maar er is meer. Door onze unieke samenwerking tussen de verschillende Zeeuwse handbalverenigingen kunnen we Zeeland-breed exposure genereren. Er is vast wel een sponsor die daar van wil profiteren? En daarnaast zijn we nog op zoek naar een assistent-trainer en coach voor het tweede team, want ik kan geen twee teams coachen.”

HC Zeeland speelt zondag om 12.35 uur in De Stenge in Heinkenszand.

Orion

Hoofdklasser Orion is klaar voor de start van het nieuwe handbalseizoen. ,,We staan er nu een stuk beter voor dan vorig seizoen. Toen stond ik pas een week voor de competitie voor de groep’’, herinnert coach Jos Aertssen zich. ,,We hebben nu een aantal nuttige oefenwedstrijden gespeeld, vooral tegen Belgische tegenstanders.’’

Aertssen kijkt uit naar de vele nieuwe tegenstanders in de hoofdklasse C. ,,Het zijn veel onbekende ploegen voor ons, waarvan ik het niveau wel hoog inschat. Dat maakt het wel leuker, maar niet makkelijker. Handhaving is daarom ons doel dit seizoen. Alles daarboven is mooi meegenomen.’’

De komende maanden kan Aertssen nog geen beroep doen op de ervaren Guy Peters, die kamt met een zenuwblessure. Ook Joey Aertssen zal de eerste weken nog niet inzetbaar zijn in verband met werkzaamheden. Daarentegen verwelkomt Orion sowieso twee jonge aanwinsten, Davey Herfst en Denzel Bos. Routinier Jean-Marie Toubiana (50) plakt er ook nog een jaartje aan vast.

,,Al met al zit ik qua spelers wel iets ruimer in m’n jasje dan vorig jaar. Maar dit is ook nodig met het snelle handbal dat wij willen spelen’’, aldus Aertssen, die al uitkijkt naar de Zeeuws derby die op 10 december in het Omnium in Goes gespeeld zal worden.

Orion speelt zondag om 14.00 uur thuis in De Stenge tegen Hercules 2. Voor Delta Sport gaat de competitie een week later van start.